Arbetskläder
med funktion


Robust, funktionell, samstämt
Snygga plagg som håller


Funktionskläder

Ibland kan vädret lämna en del att önska – det vet alla som måste jobba utomhus varje dag. Och det krävs ordentligt skydd eftersom ett reglerat kroppsklimat är en förutsättning för ett sunt arbete. Förkylning, nedkylning och stelhet i kalla muskler: sjukfrånvaron är ett faktum. Professionella arbetskläder är därför också funktionskläder som skyddar på lång sikt – mot kraftig värme, mot nedkylning och mot vädrets makter. e.s. arbetskläder med funktion: när resultatet räknas!

Men vad är "funktion" egentligen?

Att arbetskläder skall vara praktiska – med andra ord "fungera" – är väl självklart. Många fickor och fack, precis där de behövs. Knäskyddsfickor, reglerbart linningssystem, kraftiga, lättskötta material, optimal rörlighet: fungerar underbart!

Men arbetskläder med funktion kan mycket mer än så: de kombinerar de praktiska fördelarna hos arbetskläder med väderskydd och klimatkomfort hos funktionsplagg.

Lökprincipen
Skikt för skikt – smart!

Enligt den berömda lökprincipen håller flera klädskikt kroppen konstant vid "arbetstemperatur". När skikten är avstämda mot varandra fungerar lökprincipen i dubbel bemärkelse: reglerande inifrån, skyddande utifrån.

1. Basskiktetet

Borttransport av fukt

+ Snabb (direkt) upptagning och borttransport av fukt
+ Fukttransport till värmeskiktet

2. värmeskiktet

Värme och isolering

+ Skydd mot nedkylning
+ Fukttransport från bas- till väderskyddsskiktet

3. Väderskyddsskiktet

Väderskydd och klimatkomfort

+ Väderskydd (vind, regn, snö, dimma)
+ Fukttransport utåt

Basskiktet

Transport i fokus


Full flexibilitet, hög andningsaktivitet - elastiska funktionsunderkläder för BASSKIKTET

Produkter i BASSKIKTET sitter direkt mot huden och de har en viktig uppgift: transport! Överskottsvärme och kroppsfukt måste tas upp snabbt och transporteras bort. Karakteristiska produkter i det 1:a skiktet är därför mycket andningsaktiva funktionssockor, -underkläder och -t-shirts.

Den optimala värmenivån

e.s. clima concept

e.s. clima concept visar den optimala värmenivån beroende på utomhustemperatur och kroppsaktivitet: funktionssockor och -underkläder för alla slags jobb och alla slags väder - från "cool", via "light" till "warm" och "x-warm".

+ för varma dagar
+ behagligt lätt
+ temperaturer över 0°C

+ för varma dagar
+ behagligt lätt
+ klimatreglerande

+ för kallare dagar
+ värmande
+ behaglig klimatkänsla

+ för riktigt kalla dagar
+ extra värmande

Material
High-Tech-textilier
Ren naturprodukt

FIBERtwin®

I plagg under och över

FIBERtwin® - dynamiska High-Tech-textilier med kraftfulla produkter för det första och det andra klädskiktet. Tack vare särskilda produktionstekniker och materialmixer erhålls FIBERtwin®-produkter med mycket varierande egenskaper och funktioner.

+ Mycket andningsaktiva, elastiska funktionsunderkkläder för basskiktet
+ High-Performance-fleece med olika ytstrukturer för värmeskiktet

FIBERtwin® - basskikt

De funktionella lättviktarna i serien FIBERtwin® BASIS håller kroppen torr och fräsch – även vid stor ansträngning. Det som kännetecknar det undre plaggskiktet är FIBERtwin® funktionsunderkläder och -t-shirts.

+ Snabb upptagning och direkt borttransport av fukt
+ Högsta rörlighet
+ Sympatiskt mot huden

värmeskiktet


Isolering och rörelse


Fleecejacka & Co. som värmeskikt – lagra värme, avge värme

Kroppen skall skyddas mot inträngande kyla, överskottsvärme skall transporteras bort: plaggen i det 2:a skiktet måste reagera mycket flexibelt. Hit hör fleecejackor, -tröjor, Thermostretch-tröjor – elastiska resårartiklar för mer komfort i olika materialtjocklekar och värmenivåer. Mycket andningsaktiva produktmixer är idealiska för en optimal cirkulation av kroppsvärme och frisk luft.

Alla produkter i översikt

Material
Andningsaktiva textilmaterial
Robust konstfiber
High-Tech-textilier

dryplexx® - värmeskikt

dryplexx®- textilier har mycket hög andningsaktivitet, och integreras därför optimalt i flerskiktssystem. I värmeskiktet används till största delen mycket elastiska dryplexx® fleece- och softshell-produkter i olika strukturer.

Väderskyddsskiktet

TROTSAR ELEMENTEN


Arbetsjackor enligt DIN EN 343 - vattentäta allroundplagg för VÄDERSKYDDSSKIKTET

För utomhusjobb är väderskyddet centralt när det gäller yrkeskläder. Vid extrem väderlek blir arbetet utomhus en utmaning. Här krävs flexibilitet! Allvädersjackor, dubbeljackor och 3-i-1-funktionsjackor ger ett optimalt skydd. Softshelljackor är flexibla och lätta. Självklart måste även skorna ge det skydd som behövs. Inom yrkes- och skyddsskor väljer engelbert strauss membranteknologi: dryplexx® extreme och dryplexx® waterproof.

Alla produkter i översikt

standarder och material


Standarden
Andningsaktiva textilmaterial

Våra regnkläder, märkta med den europeiska standarden DIN EN 343:2003+ A1:2007 + AC:2009, testas under arbetsförhållanden avseende vattentäthet och andningsaktivitet med normal belastning. Nyckeltalen avseende vattentäthet och andningsaktivitet kategoriseras i tre klasser, varvid den högsta klassen ger det högsta skyddet resp. den högsta andningsaktiviteten.

FLEXIBELT I VARJE SITUATION
e.s. ARBETSKLÄDER MED FUNKTION REAGERAR!
Väta
Blåst
Kyla
Växlande väder

DIN EN 343:2003 - skydd mot regn

+ Vattentätt och andningsaktivt vid mekanisk belastning
+ Vätskydd även vid kraftigt regn

Rätt skötsel av
funktionskläder

Det är en hel del som krävs av funktionskläder i arbetsvardagen. Funktioner som andningsaktivitet och vattentäthet är avhängiga av korrekt skötsel. Vi ger dig tips om kläder och yrkesskor med membran, och information om vilka tvättmetoder som passar vilka plagg.
SKÖTSELTIPS
Dagligt bruk medför större slitage, rotera därför funktionsplaggen ofta.
Tvätta inte alltför ofta; särskilt för ytterskiktet räcker det att vädra och att borsta bort ytlig smuts.
Använd inte sköjlmedel! Detta stoppar arbetsklädernas andningsförmåga.
Smuts och damm avlägsnas grovt med en klädborste före maskintvätt
Undvik rynkor och veck. Häng arbetskläderna på en bra galge eller vik ihop dem ordentligt

Tvätt

Livslängden hos funktionsplagg avgörs många gånger av korrekt tvätt. Tvättemperaturen måste alltid överensstämma med etiketten i plagget. Om etikett saknas skall funktionsjackor etc. tvättas så skonsamt som möjligt (30° C/fintvätt). Blixtlås och kardborrdband skall stängas före tvätt, och tvättmaskinen får inte lastas alltför full. Sköljmedel och mjukgörande tillsatser i tvättmedel är förbjudna!

Strykning

De flesta funktionstextilier är strykfria. Det räcker oftast med torkning på en bra galge eller i torktumlare.

Men om funktionskläderna ändå måste strykas, t.ex. funktionsskjortor, gäller följande: stryk endast vid låg temperatur och utan ånga! En handduk mellan plagget och strykjärnet skyddar materialet. Fleecejackor får inte strykas. Bättre att skaka ut dem strax efter fintvätten och hänga på tork.

Torkning

Även här gäller: Beakta skötseletiketten! Generellt sett har värme en positiv effekt på impregnerade kläder.

Lägg tumlingsbara produkter i torktumlaren på lägsta inställningen och torka i ca en halvtimme - torka inte helt! Låt sådana plagg, som enligt märkningen inte skall torktumlas, droppa av och lufttorka.

Impregnering

Impregneringen är det första skyddsskiktet mot fukt, damm och smuts. Regelbunden omimpregnering rekommenderas därför bestämt!

Senast när vattnet inte pärlar rullar av från ovanmaterialet bör funktionstextilier behandlas med impregneringsmedel Antingen genom lämplig tvättimpregnering eller efter tvätt med speciell impregneringsspray för textil.

Skovård

Andningsaktiva, vattentäta yrkesskor kräver särskild skötsel för att behålla sina prestanda. Regelbunden rengöring, torkning och impregnering upprätthåller funktionen.

Ta bort grov smuts direkt och rengör sedan hela skon med ljummet vatten och/eller speciella rengöringssprayer. Låt våta skor torka långsamt, aldrig vid direkta värmekällor (element etc.). Lägg gärna i ett absorberande material (t.ex. tidningspapper). Vi rekommenderar att man har ytterligare ett par yrkesskor som ombyte och att skorna används växelvis varannan dag.

Vi rekommenderar att man regelbundet impregnerar yrkes- och skyddsskor med klimatmembran - innan de används för första gången och innan man använder en skötselprodukt för första gången.

Menyn Produkter
Jämförlistor
Produktjämförelse
4 / 4 artikel
max. antal för denna kategori nådd!
Ta bort minst en artikel ur kategorin för att lägga till andra.
Jämförlistor
Produktjämförelse
lades till jämförelselista.
Lägg till artikel
För att kunna jämföra produkter måste de läggas till jämförelselistan.
Jämförlistor
Produktjämförelse
sv en