RÄTT SKÖTSEL AV

YRKES- OCH SKYDDSSKOR


SKOVÅRD -
VARFÖR DET?

Sågen är viktig för skogsarbetaren, mursleven är viktig för plattsättaren. Precis lika viktiga är dina yrkesskor i din vardag på jobbet. Och dina skor, precis som dina verktyg, måste vårdas korrekt. Det är bara då som de fyller sin funktion och skyddar dig i jobbet så länge som möjligt. Sågen blir slö om den inte sköts. Dina skor tappar sin andningsaktivitet eller spricker. Det som först var "irriterande" blir snabbt "farligt": vid otillräcklig skötsel eller rent slarv förlorar skorna sin funktionalitet och kan inte längre utgöra det skydd som de en gång var.

Vi får ofta in produktdefekter som har uppstått genom otillräcklig och felaktig skötsel, eller genom att produkterna har använts till annat än vad de var tänkta för. Sådana produkter kan vi tyvärr inte ta tillbaka. Helt enligt vårt motto "enjoy work" vill vi därför ge några tips för den optimala skovården, så att du får långvarig glädje och säkerhet av dina skor från engelbert strauss.

VAD ÄR DET SOM INGÅR
I BEGREPPET SKOVÅRD?

För många betyder skovård framför allt en sak: skrubbning. Det stämmer också, men bara delvis. Skovård kan nämligen vara aktiv och passiv. Och den passiva skovården börjar redan vid valet av skor: de måste passa bra. Med tiden anpassar sig skyddsskor inte lika mycket som t.ex. sneakers. Därigenom uppstår extra belastning för skon på fel ställen och det kan t.o.m. påverka gången – det är inte bra för fötterna och man använder då inte skorna så gärna. Skorna måste passa, men inte bara dina fötter, utan ditt arbete. Kontrollera därför noga vilka egenskaper en sko måste ha för ditt arbete. Arbetar du t.ex. mycket knästående så bör dina skor ha en tåhätta.

Oika underlag kräver olika egenskaper hos sulorna och självklart spelar också säkerhetsnivån en viktig roll. Med vårt intuitiva skofilter kan du ställa samman ett individuellt skoval med precis de egenskaper som du tycker är viktiga. Dina nya yrkesskor skall kännas bekväma redan första gången du provar dem, och dessutom passa ditt arbetsområde, eftersom de ju helst skall hänga med i jobbet i många månader eller t.o.m. många år framöver. Det kanske låter banalt, men det är också viktigt hur du tar på dig yrkesskorna. Vårt tips är att alltid använda ett skohorn för att inte slita på hälområdet i onödan.

Men den passiva skovården är mer än så. Professionella yrkesskor kan tåla extremt mycket, men även de behöver en paus någon gång då och då. Även om i synnerhet läderskor kan ta upp fukt mycket bra, behöver de upp till 24 timmar för att bli av med den igen. Därför rekommenderar vi att man har två olika par. Då kan ett par vila, och det gör att båda paren håller längre.

Även de hård-
aste skor är
utsatta för
slitage. Utan
korrekt skötsel
slits skorna
mycket
snabbare.

Yrkesskor
måste vara
bekväma från
början.

Ha helst
2 par skor -
så håller de
mycket längre,
båda paren.

NO GO’S

Ur praktisk synvinkel är dina yrkesskor en del av din livförsäkring. Fel användning, vård och hantering kan ha fatala konsekvenser för dig och förstöra skorna. Vi tar upp några konkreta exempel på felhantering. Det är i synnerhet tre fel som vi ofta hör talas om:

TVÄTTMASKIN

Yrkesskor skall aldrig tvättas i tvättmaskin! Det förstör ovanmaterialet och skyddsegenskaperna.

ANPASSNINGAR

Komponenterna i våra skor är perfekt avstämda mot varandra. Använd inga främmande delar som iläggssulor och gör inga egna förändringar av skon. Hos exempelvis ESD-skor försvinner skyddat snabbt om olämpliga inlägg används! Om du vill ändra på skon ber vi dig kontakta en specialist.

SMUTSIG ARBETSPLATS

Formeln är enkel: ren arbetsplats = rena skor. Se efter om du kan hålla den omedelbara arbetsplatsmiljön ren och fri från farokällor. Om du t.ex. står mycket i oljor eller kemikalier blir sulan extra angripen. Använd galler, så gör du din arbetsplats inte bara säkrare, utan ökar dessutom livslängden på skorna.

Kontrollera dina
skor före varje
användning!

I vilket material är skon tillverkad?

HUR TAR MAN BORT
GROV SMUTS?

Smutsiga yrkesskor är inte bara fula, den ytliga smutsen påverkar också andningsaktiviteten negativt. Den kan t.o.m. göra att funktionsmembranen klibbar ihop. Och ju mindre andningsaktiv skon är, desto mer svett och fukt alstras invändigt. Lösningen är enkel: grov smuts och damm på läderskor avlägsnas med en borste, lite ljummet vatten och ev. en aning neutral såpa. Skrubba med långsamma och jämna rörelser utan alltför mycket tryck. Även vatten- eller snöränder bör behandlas direkt medan skon fortfarande är fuktig.

Mycket smidigt:

med en professionell skorengörare
som vår Extreme går borstningen
ekande lätt.

Ta bort grov
smuts med en
borste, varmt
vatten och
neutral såpa.

FÖR BÄSTA SKYDD I REGN OCH RUSK:
IMPREGNERA SKORNA

Många av våra yrkes- och skyddsskor är utrustade med ett vattentätt men ändå extremt andningsaktivt dryplexx®-membran. För att detta membran skall behålla sina praktiska egenskaper på lång sikt måste skorna alltid rengöras och dessutom impregneras. Vi rekommenderar att man gör det direkt före den första användningen och sedan regelbundet, beroende på belastning och rengöring. Tumregeln är att behandla skorna på nytt efter varannan - var tredje gång de har blivit våta. Se till att den impregneringsspray som används passar till dryplexx®-membranet och spraya på ett avstånd på ca 20-30 cm. Det är viktigt att ytan är fuktig, men den får inte bli våt. Och naturligtvis kan du också impregnera skor som inte har ett vattentätt membran. Det gör dem visserligen inte lika vattentäta, men det låter fukten droppa av bättre från ovanmaterialet.

Ingen skillnad mellan:

Impregnera före den
första användningen
och sedan varannan
- var tredje gång som
skon har blivit våt.
Överdosera Inte!

I vilket material är skon tillverkad?

WELLNESS FÖR SKORNA:
KRÄMER & VAXER

Förutom rengöring och impregnering behöver dina yrkesskor i läder en liten skönhetskur då och då. Med lädervax eller högglansskokräm kan du återställa materialets naturliga flexibilitet, motståndskraft och lyster. Det ser inte bara glänsande ut, utan är också funktionellt: smutsen fastnar mycket sämre på välskötta skor.

Lädervax garanterar int
bara glans, utan gör också
att smutsen får mycket
svårare att fästa.

TORKA SKORNA RÄTT

Rengöring eller regn - oavsett var vätan kommer ifrån måste de våta skorna torkas. Men försök aldrig påskynda torkningen genom sol eller värmeelement. Just läder blir då snabbt hårt och sprött. Lossa i stället plösen och skosnörena, ta ut iläggssulan och stoppa i tidningspapper i skorna. Fukten försvinner sedan skonsamt på en så luftig plats som möjligt vid rumstemperatur. Det snabbare alternativet är en speciell skotork.

Ingen skillnad mellan:

Lossa plösen och
skosnörena, lägg
i tidningspapper
och torka skonsamt
ute i friska luften.
Aldrig i solen!

Bara att sätta i och torka på mindre än 2 timmar –med skotorken Compact.

HUR FÖRVARAR MAN
SKORNA RÄTT?

Skovården är viktig, även om skorna inte används på ett tag. På sommaren bör du förvara vinterskorna på rätt sätt. Plastpåsar är inte bra, eftersom de är en perfekt grogrund för mögelbildning. I stället bör du använda en kartong eller en skopåse. Dessutom kan du använda skoblock, som bevarar den naturliga formen och som - i lyxversionen med cederträ - tar upp fukt. Förvara skorna korrekt till nästa säsong.

Ingen skillnad mellan:

Förvara skorna
i en kartong.
Skoblock bevarar
dessutom formen.

FOTNOT: HJÄLP
MOT SVETTLUKT?

Det är nästan oundvikligt: skor tar upp lukter och det tycker ingen om. De används ju ofta och får stå ut med mycket. Vädra dem ofta, men tvätta dem aldrig i tvättmaskin! Dessutom kan du använda speciella sprayer, t.ex. skodeodorant, som ger skorna en fräsch doft igen. Även det är en del av skovården och gör att du får långvarig nytta och glädje av dina yrkes- och skyddsskor.

Ingen skillnad mellan:

Rätt material

Även strumporna är viktiga - inte ens det bästa membranet är till någon nytta om strumporna är ogenomsläppliga.

Till funktionssockorna

Tvätta aldrig illaluktande
skor i tvättmaskin!
Använd frisk luft och
sko-deodorant.

Menyn Produkter
Jämförlistor
Produktjämförelse
4 / 4 artikel
max. antal för denna kategori nådd!
Ta bort minst en artikel ur kategorin för att lägga till andra.
Jämförlistor
Produktjämförelse
lades till jämförelselista.
Lägg till artikel
För att kunna jämföra produkter måste de läggas till jämförelselistan.
Jämförlistor
Produktjämförelse
sv en