Menyn Produkter
Jämförlistor
Produktjämförelse
4 / 4 artikel
max. antal för denna kategori nådd!
Ta bort minst en artikel ur kategorin för att lägga till andra.
Jämförlistor
Produktjämförelse
lades till jämförelselista.
Lägg till artikel
För att kunna jämföra produkter måste de läggas till jämförelselistan.
Jämförlistor
Produktjämförelse
sv en
Storlek
Färg
e.s. Kollektioner
Materialegenskaper
5 Artiklar
Ytterligare filter
Popularitet
5 Artiklar

MOTORSÅGSBYXOR


engelbert strauss Arbetsbyxor Motorsågsbyxor

MOTORSÅGSBYXOR


Motorsågsbyxor för skogsindustrin


De är en helt nödvändig del av den personliga skyddsutrustningen inom skogsbruket: motorsågsbyxorna. Där motorsågar används, är risken för skada särskilt stor: svåråtkomlig skogsterräng, hala underlag, tung maskinbelastning - det är ofta endast bråkdelar av en sekund som avgör om man glider eller faller. Den påslagna motorsågen blir då snabbt till en okontrollerbar fara. Ett pålitligt snittskydd får därför under inga omständigheter saknas vid skogsarbeten.

Motorsågsbyxor är både midjebyxor och hängselbyxor, som kontrollerats enligt EN 381-5. Denna europeiska säkerhetsstandard definierar kraven på benskydd vid hantering av handhållna motorsågar. Därmed ger arbetsbyxor med snittskydd enligt EN omfattande skydd mot skador på benen p.g.a. motorsågar och handhållna motorsågar.

Hur skyddar en motorsågsbyxa?


Motorsågsbyxor som testats enligt EN 381-5, snittskyddsklass 1 skyddar benen mot skador som orsakas av handhållna motorsågar med en kedjehastighet på upp till 20 meter per sekund, vid behov: från höft till fotled har motorsågsbyxor mellan yttertyget och fodret ett skikt av flera lager av löst vävda, mycket långa och fina, rivningsbeständiga trådar inarbetade - det s.k. snittskyddsinlägget. Så fort motorsågens kedja skär i ovanmaterialet, tar den upp trådarna i snittskyddsinlägget. Dessa lägger sig runtom motorsågens drivhjul, blockerar den och förhindrar på så vis allvarliga snittskador på benen.

Vilka snittskyddsklasser finns det?


Den europeiska standarden 381, som reglerar snittskydd, skiljer mellan fem snittskyddsklasser, vilka mäts efter kedjans hastighet:

 • Klass 0 = 16m/s kedjehastighet
 • Klass 1 = 20m/s kedjehastighet (standard)
 • Klass 2 = 24m/s kedjehastighet
 • Klass 3 = 28m/s kedjehastighet
 • Klass 4 = 32m/s kedjehastighet

Motorsågsbyxor från engelbert strauss motsvarar snittskyddsklass 1 - skyddsklassen som oftast används inom skogsbruket. Enligt denna skyddsklass klarar snittskyddsskikten en kedjehastighet på 20 m/s. Vid köp av högkvalitativa motorsågsbyxor måste man därför först kontrollera i vilken hastighet motorsågen används. Motorsågsbyxor i högre klasser är tyngre och styvare. Det betyder en mindre flexibilitet.

Förutom kedjehastigheten är även kedjeskärpan, kedjespänningen samt träffvinkeln och -energin avgörande parameter för skyddet hos en motorsågsbyxa. En snittskyddsbyxa kan naturligtivs inte garantera ett hundraprocentigt skydd mot skador. Ändå är den ett måste vid arbete med motorsågar, för att förhindra allvarliga benskador med farliga konsekvenser.

Vad betyder "KWF testad" och "FPA-godkänd"?


Förvaltningsrådet för skogs- och skogsteknik - KWF - testar skyddskläder och skogsbruksutrustning i en omfattande användbarhetsstudie. Om produkten helt uppfyller alla säkerhetsrelevanta aspekter får den KWF-standardmärkningen. För KWF-Profi-märkningen måste byxor, jackor och skor för skogsbruk genomgå ett test som varar ett år. Till detta ändamål testar skogspersonal produkterna i daglig användning. Kraven motsvarar den senaste tekniken vad gäller ekonomi, arbetssäkerhet, ergonomi och miljökompatibilitet. Testerna inkluderar tekniska mätningar, skogsbrukstest och praktiska undersökningar. Framför allt utvärderas slitegenskaper, hållbarhet, skötsel och utrustning.

Våra byxor med KWF-standardmärkning / FPA godkända:

e.s. snittskyddsmidjebyxa för skogsbruk, KWF

Den KWF Profi-godkända motorsågsbyxan e.s. snittskyddsmidjebyxa för skogsbruk KWF är superlätt och bekväm, med ett skyddsmaterial i sex skikt, förpackat i elastiskt stretchtyg för enorm rörelsefrihet. Byxan är utrustad med praktiska detaljer och många fickor, som enligt provningsutskottet är placerade på ett mycket funktionellt sätt.

e.s. snittskyddsmidjebyxa för skogsbruk, KWF

e.s. skogshängselbyxa med snittskydd, KWF

e.s. motorsågsbyxa för skogsbruk KWF är utrustad med ett snittskyddsmaterial i sex skikt och är mycket bekväm att bära. De extra breda hängslena säkerställer en säker passform utan att glida. I ryggen finns ett stretchinlägg som garanterar optimal komfort. Förutom de många fickorna och funktionerna finns det också en praktisk bröstficka.

e.s. skogshängselbyxa med snittskydd, KWF

Skärskyddsmidjebyxa för skogsbruk e.s.cotton touch

Mjuka, tysta och väderbeständiga vaxkläder av snittskyddsklass 1. Skärskyddsmidjebyxa för skogsbruk e.s.cotton touch praktiska väderbyxor för användning i skogen. Alla dragkedjor är smutsavvisande, kardborrfästena är särskilt stabila för skogsområdet. En robust, funktionell och bekväm snittskyddsbyxa.

Skärskyddsmidjebyxa för skogsbruk e.s.cotton touch

e.s. skogsbruks-snittskydds-jeans

skogsbruks-snittskydds-jeans engelbert strauss Med dessa klass 1-byxor i casual 5-fickors-jeansstil och med massor av användbara detaljer för användning i skogen, visas skyddskläder från sin coola sida.

e.s. skogsbruks-snittskydds-jeans

Snittskyddsmidjebyxa e.s.vision

Det slitstarka CORDURA®-stretchtyget i snittskyddsmidjebyxan e.s.vision garanterar optimal rörelsefrihet. Ett vattenavvisande, förstärkt taggskydd på underbenet skyddar mot hinder i undervegetationen. Många fickor och funktioner som blixtlåsventilation på låren, insytt smuts- och fästingskydd samt den bekväma midjetekniken EAZYFIT® gör byxan till den perfekta följeslagaren i skogsarbetet

Snittskyddsmidjebyxa e.s.vision

Vad betyder snittskyddstyp A, C och B?


Formerna indikerar var snittskyddsinsatserna befinner sig. Beroende på om du använder motorsågar professionellt och kontinuerligt eller bara använder motorsågar i undantag rekommenderas en annan form av skydd:

Snittskyddstyp A

Skogsarbetare är skyldiga att ha på sig minst A-snittskyddsbyxor under sitt arbete. Denna formbeteckning skyddar benets framsida från höften till fotleden och i viss utsträckning insidan och utsidan av benen. Trots de skyddande insatserna erbjuder den bra rörelsefrihet.

Snittskyddstyp C

Form C skyddar också den vanligtvis mindre hotade baksidan av benen och erbjuder därmed allroundskydd. Detta begränsar rörelsefriheten motsvarande. Av denna anledning rekommenderas inte denna skyddstyp för regelbunden, professionell användning, utan endast för personer som använder motorsågar i exceptionella situationer, t.ex. brandkår och tekniska hjälporganisationer.

Snittskyddstyp B

Form B är en övergång mellan formerna A och C, vilken har visat sig vara mindre användbar i praktiken.

Vilken motorsågsbyxa är rätt?


Motorsågsbyxor från engelbert strauss finns i olika utföranden och med olika funktioner. Viktigt: för alla e.s. motorsågsbyxor ligger fokus på säkerheten - de ger ett tillförlitligt skydd mot skador vid arbete med motorsåg. e.s. vision cross midje- och hängselbyxor har en särskild funktion: med en ny placering av snittskyddsinlägget ger e.s.vision cross en utökad skyddsradie och skyddar då även mot längsgående snitt. I kombination med bXeric®, ett mycket elastiskt och robust specialmaterial, blir även själva inlägget elastiskt, vilket garanterar en obegränsad rörelsefrihet - för ännu större säkerhet och komfort på jobbet!

Skyddskläder från engelbert strauss för skogsbruk är tillverkade av högkvalitativa material för maximal säkerhet. Skillnaderna ligger i utrustningen, detaljerna och designen.Valet av rätt skogsbruksbyxor är därför mest en smakfråga. Erfarenheten har visat att den första frågan som uppstår i sökandet efter rätt motorsågsbyxa är:

Även här är smak och personlig känsla avgörande. Eftersom skyddsskikten är inarbetade endast i benområdet är båda byxtyperna lämpliga för arbetet i skogen.

Fördelen med en midjebyxa med snittskydd ligger i dess flexibilitet. Med hjälp av hängslen kan midjebyxor bäras lösare i varmare temperaturer. Detta garanterar förbättrad klimatkomfort i överkroppen. Ett större njurområde skyddar mot nedkylning vintertid.

Hängselbyxor å andra sidan erbjuder extra förvaringsutrymme i bröstfickan. Smådelar kan förvaras på ett lättåtkomligt sätt. Tack vare bröstlappen på bröst och rygg är hängselbyxan varmare än midjebyxan. En stor fördel för skogsarbetet på vintern.

Hur hittar jag motorsågsbyxor i rätt storlek?


Generellt gäller att skyddskläderna måste väljas så att det går att arbeta utan begränsningar. Samtidigt skall plaggen inte vara för vida; de får inte utgöra ett hinder, t.ex. att man blir hängande. Motorsågsbyxor från engelbert strauss finns i både ordinarie storlekar samt smala och korta storlekar. Med hjälp av storleksdiagrammet kan du snabbt och enkelt hitta rätt storlek i webbutiken.

Anmärkningar om säkerheten


Motorsågsbyxor får inte komma i kontakt med spetsiga eller vassa föremål (t.ex. motorsågskedjor, taggar, metallverktyg etc.), ej heller med aggressiva ämnen som syror, oljor, lösningsmedel, bränslen och djuravföring, detta för att förhindra skador på materialet. Undvik också kontakt med heta föremål (avgasrör etc.) och andra värmekällor (öppen eld, kaminer etc.) - detta kan försämra snittskyddet.

Hänvisningar om reparationer


Endast ovanmaterialet får repareras vid skador. Sy aldrig genom snittskyddsinlägget! Vid ändringar eller reparationer av snittskyddskläder (t.ex. uppläggning av benen) får snittskyddsinlägget inte bättras, modifieras, förkortas eller sys igenom. Varje ändring i snittskyddsinlägget minskar eller förstör skyddseffekten! Beakta bifogad bruksanvisning vid reparation och för ytterligare instruktioner om korrekt hantering av motorsågsbyxan.

Hur tvättar och sköter jag mina motorsågsbyxor?

I motorsågsbyxorna från engelbert strauss används endast robusta, lättskötta material. Fokus vad gäller skyddskläder för skogsbruk ligger på maximal rörelsefrihet genom flexibla material, bekväma midjelösningar och elastiska isättningar. För att både komforten och livslängden hos produkterna skall kunna garanteras bör snittskyddsplaggen rengöras regelbundet.

 • ta bort grov smuts omedelbart efter användning
 • tvätta med färg tvättmedel i 40 °C
 • centrifugera eller torktumla inte, annars uppstår knutar i snittskyddsfibrerna och snittskyddet kan inte garanteras längre
 • efter tvätt, dra ut de våta snittskyddskläderna i sin form och låt de lufttorka stryk inte
 • snittskyddsbyxor kan tvättas i tvättmaskinen cirka 25 gånger. Detta motsvarar:
  • cirka 1-1,5 år inom professionell skogsbruksanvändning
  • cirka 5 år inom icke-professionell användningAnmärkningar om säkerheten

Ytterligare utrustning för arbetssäkerhet i skogsbruk


Kom ihåg att för ett fullständigt skydd vid arbete med motorsågar krävs mer än bara ett par motorsågsbyxor: klädseln måste kompletteras med rätt skodon och handskar. Skogsskyddsskor som S2 Triton har ståltåhättor och skyddar mot snitt från handhållna motorsågar. Snittskyddshandskarna för skogsbruk i läder är testade enligt EN 381-7:1999 (snittskydd, klass 0:16 m/s) såsom EN 388:2016 (mekaniska risker, 2132X). Det mjuka lädret säkerställer ett mycket bra grepp om motorsågen, vänster handske är utrustad med ett speciellt snittskydd på handens insida. Tänk också på skyddet av huvudet och ansiktet i arbetet - visiret skyddar ögonen mot allvarlig skada från omkringflygande spån och träbitar. Här har engelbert strauss bl.a. KWF-testade kombinationer av skogsskyddshjälmar. Den är också utrustad med certifierade e.s. hörselkåpor "2C". I kategorin hörselskydd hittar du också många fler produkter för skydd av öronen mot motorsågsljudet.

Med några få klick till de perfekta motorsågsbyxorna


Varför leta länge när det är så enkelt? Produktfiltret på översiktssidan för motorsågsbyxor i engelbert strauss webbshop hjälper dig att snabbt hitta rätt modell: här kan du inte bara beställa produkterna efter storlek, färg och kollektion utan även efter utrustning som fickor och ventilation samt material- och skötselegenskaper.